Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Bjorn Zaawansowany

|
Wysłany: Wto Kwi 01, 2008 17:38 Temat postu: ciche piszczenie w laptopie |
|
|
Hei.
Tym razem sprawa z kompem.
Dziś zauważyłem tzn właściwie usłyszałem bo jestem wyczulony na każde zmiany w działaniu mego urządzenia, i po lewej stronie u góry gdzie znajduje się przycisk POWER i 5 innych skrótów słuchać występujące ciągłe acz cichce piszczenie. Zauważyłem, że zanika ono gdy coś się dzieje z twardym dyskiem , skanowanie nortonem, czy otwieranie outlooka czy strony internetowej.
Czy coś da się z tym zrobić i czy trzeba się tego obawiać ?
Dzięki za każdą cenna informację. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Morpheus Aktywny

|
Wysłany: Nie Kwi 06, 2008 11:36 Temat postu: |
|
|
Witam.
muszę przyznać, że u mnie też występuje taki dźwięk (po lewej stronie).
generalnie pochodzi on lewego boku gdzie mam umieszczona jest szczelina wentylacyjna, a obok niej u dołu znajduje sie wiatrak z chłodzenia procka.
Być może te "piski" związane są z chłodzeniem? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Bjorn Zaawansowany

|
Wysłany: Nie Kwi 06, 2008 11:58 Temat postu: |
|
|
cześć
doczytałem w internecie że te dźwięki związane są z procesorem i chyba nie trzeba się ich zbytnio obawiać, jedynie mogą przeszkadzać choć jedni pisali, że w laptopach to nie dopuszczalne a drudzy, że w niektórych laptopach są one głośniejsze a w innych nie.
Jednak ... czytając dalej znalazłem polecony program o nazwie RM Clock dzięki któremu można zniwelować ten dźwięk, tutaj podaję link do tego forum na którym program jest ładnie opisany
http://forum.pclab.pl/t141973.html
po zainstalowaniu programu w zakłądce ADVANCED CPU SETTINGS znajdź opcję ENABLE POPUP MODE wyłącz tę opcję, a jeśli to nie zadziała to wyłącz również ENTER C4 ON C3 COMMAND.
Nerka. |
|
Powrót do góry |
|
 |
sERo Administrator sieci

|
Wysłany: Czw Kwi 24, 2008 10:39 Temat postu: |
|
|
Takie ciche piszczenie / buczenie może być również spowodowane przez przetwornice napięcia na płycie głównej - zazwyczaj umieszczane są w pobliżu wtyczki zasilacza. Na to niestety nie ma rady. _________________ BOFH
To nie jest takie proste. Tak się tego nie robi. To nie działa w ten sposób.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Morpheus Aktywny

|
Wysłany: Czw Kwi 24, 2008 20:17 Temat postu: |
|
|
Witka
Mogę się zgodzić z sERo bo ja wtyczke z zasilania sieciowego właśnie tak mam umieszczoną.
Toshiba ma swój program do sterowaniem pracą procka i ustawieniem chłodzenia i wartościami przyciemniania monitora i takimi tam bajerami a to wtedy będzie sie jak mniemam przekładało na napięcie.
Dodatkowo ma kilka trybów pracy od Full Power, Normal, DVD, Long Life -mozna je regulować według własnych potrzeb a nawet tworzyć swoje tryby. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|