Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Don Diego Zaawansowany

|
Wysłany: Sro Lip 04, 2007 13:10 Temat postu: Burza nad Osadą i nie tylko |
|
|
Zawsze fascynowały mnie błyskawice i bardzo podobały mi się ich zdjęcia. Od niedawna mam sprzęt fotograficzny, który umożliwia mi podjęcie prób wykonania własnoręcznie takich zdjęć. Pierwsza okazja zdarzyła się 2 lipca br. przed północą. Całość sesji to 145 zdjęć, z czego tylko na 7 udało się cokolwiek "złapać", a 4 nadają się według mnie do pokazania. Oto efekty mojego "polowania"
Pierwsze doświadczenia zdobyłem. Mam nadzieję, że jeszcze kiedyś uda mi się coś uwiecznić, może wtedy będą to już lepsze zdjęcia  _________________ Pozdrawaiam
Don Diego de la Vega
Ostatnio zmieniony przez Don Diego dnia Pon Sie 30, 2010 21:33, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Morpheus Aktywny

|
Wysłany: Sob Lip 07, 2007 20:03 Temat postu: |
|
|
Moje gratulacje!
mnie najbardziej podoba sie to ostatnie zdjecie!
Jesli mozna sie zapytac jakiego sprzetu uzyles do wykonania zdjec?
zapewne zwykla cyfrówka sie nie da osiagnac takiego efektu? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Don Diego Zaawansowany

|
Wysłany: Sob Lip 07, 2007 23:59 Temat postu: |
|
|
Zwykła, niezwykła - Panasonic DMC-FZ7 ze statywem.
Co do zwykłej cyfrówki mogą być pewne trudności. Po pierwsze miałem problemy z automatycznym ustawieniem ostrości, więc starałem sie to zrobić ręcznie, no i sam nastawiałem czas otwarcia migawki (te najprostsze aparaty raczej nie mają takich możliwości). _________________ Pozdrawaiam
Don Diego de la Vega |
|
Powrót do góry |
|
 |
Bjorn Zaawansowany

|
Wysłany: Pon Lip 09, 2007 15:31 Temat postu: |
|
|
Ladne zdjecia , uchwycic blyskawice to juz cos sprawdz moze swoj sprzet robiac zdjecia ruchow na niebie , fajne okregi powinny powychodzic  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Don Diego Zaawansowany

|
Wysłany: Pon Lip 09, 2007 19:06 Temat postu: |
|
|
Niestety mogę otworzyć migawkę max na 60 s a to za mało na ładne kręgi  _________________ Pozdrawaiam
Don Diego de la Vega |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lesior Początkujący

|
Wysłany: Sob Sie 04, 2007 12:56 Temat postu: |
|
|
Don Diego napisał: | Niestety mogę otworzyć migawkę max na 60 s a to za mało na ładne kręgi  |
Nie jest to prawda.. Ja jak robie zdjecia blyskawic, to ustawiam czas na 5s, max 10s, tylko pstrykam na slepo raz po razie. Fakt, ze lustrzanka ulatwia znacznie zadanie.. Ale w kompakcie tez mozna raz ustawic ostrosc i ustawic focus na manual - wtedy pstrykasz dowolnie.
Co do czasow, to juz kwestia raczej upodoban. Mi wychodza lepsze zdjecia przy krotszych.
Wsazowka - lepszy punkt obserwacyjny gwarantuje lepsze ujecia i wieksze prawdopodobienstwo ustrzelenia dobrej fotki.
Przykladowe moje burze mozna znalezc tu: http://plfoto.com/97608/autor.html _________________ Lesiorrrrrrr |
|
Powrót do góry |
|
 |
Don Diego Zaawansowany

|
Wysłany: Sob Sie 04, 2007 20:44 Temat postu: |
|
|
Faktycznie bardzo ładne są te Twoje zdjęcia. I zgadzam sie w zupełności z tym, że jednak miejsce, z którego robione jest ujęcie, to bardzo duża część ostatecznego sukcesu.
We wcześniejszej wypowiedzi mówiąc o kręgach miałem na myśli ruch gwiazd na nocnym niebie, a 60 s to chyba jednak za mało na wyraźne i bardzo ładne kręgi znaczące przesuwające się ciała niebieskie. Myślę, że odpowiednie byłyby tutaj już nawet nie minuty, a całe godziny, jednak mogę się mylić.
W pierwszych moich zdjęciach burz stosowałem czasy migawki od 2 do 8 s. _________________ Pozdrawaiam
Don Diego de la Vega |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lesior Początkujący

|
Wysłany: Nie Sie 05, 2007 17:23 Temat postu: |
|
|
Don Diego napisał: | Faktycznie bardzo ładne są te Twoje zdjęcia. I zgadzam sie w zupełności z tym, że jednak miejsce, z którego robione jest ujęcie, to bardzo duża część ostatecznego sukcesu.
|
A dziękuję, dziękuję. Ja mam to szczęście, że mieszkam na 11tym piętrze!
Don Diego napisał: | We wcześniejszej wypowiedzi mówiąc o kręgach miałem na myśli ruch gwiazd na nocnym niebie, a 60 s to chyba jednak za mało na wyraźne i bardzo ładne kręgi znaczące przesuwające się ciała niebieskie. Myślę, że odpowiednie byłyby tutaj już nawet nie minuty, a całe godziny, jednak mogę się mylić.
W pierwszych moich zdjęciach burz stosowałem czasy migawki od 2 do 8 s. |
Ach, to faktycznie czasy o wiele dłuższe - typu 30min nawet (aparat musi miec tryb B). Tyle, że już wtedy szum jest niebagatelny, a z naświetleniem ciężko trafić . Widziałem takie dokładnie zdjęcie w "Samotni" w Karpaczu z czasem zdaje się właśnie 30min i bardzo ładnie to wyszło, tyle, że tam jest już czystsze powietrze niż u nas, mniej sztucznych świateł niż u nas itp.
[/img] _________________ Lesiorrrrrrr |
|
Powrót do góry |
|
 |
Don Diego Zaawansowany

|
Wysłany: Pon Sie 30, 2010 21:41 Temat postu: |
|
|
Minęło mniej więcej dwa lata i mam możliwość dodania czegoś nowego w tym wątku. Wymagało to jednak niewielkiej zmiany tematu.
Sprzęt ten sam co dawniej, miejsce całkiem inne. Zdjęcia robione z poziomu pierwszego piętra, jednak widoczność lepsza niż między blokami a i świateł dużo mniej.
 _________________ Pozdrawaiam
Don Diego de la Vega |
|
Powrót do góry |
|
 |
|