Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Bjorn Zaawansowany

|
Wysłany: Pią Sty 27, 2006 18:53 Temat postu: |
|
|
ja juz protestuje :]
dla mnie jest ważny download , zresztą zostało to przegłosowane swego czasu jak pamiętam byłą znakomita większość by zostawić tak jak było .
skype po co to komu ;] |
|
Powrót do góry |
|
 |
sERo Administrator sieci

|
Wysłany: Pią Sty 27, 2006 19:01 Temat postu: |
|
|
Jak taki wazny jest dla Ciebie download to dawaj - nadal nie jest obciazony nawet w 70% . A co do uchwały - owszem była, ale zadaniem administratorów jest zapewnienie jak najlepszego wykorzystania łącz, a od czasu jej uchwalenia mineło już sporo czasu. Obecnie nie ma już sensu zostawiać większego downloadu, bo większość protokołów P2P została w ostatnim czasie tak zmieniona, że cieżko ściągnąć więcej danych niż samemu się wysłało (zatem upload powinien być nawet większy od downloadu). Zresztą jak słusznie Brutus zauważył widać to było od jakiegoś czasu na MRTG - sporadyczne "szpilki".
Podsumowując - upload przyda się: graczom, użytkownikom Skype'a i innych VoIP, użytkownikom P2P, wysyłającym pocztę itp. Ograniczy tylko pojedyńcze transfery z szybkich serwerów FTP wykorzystywane przez garstkę osób. Uchwała w tej sytuacji jest już praktycznie nieaktualna - bo powody jej uchwalenia też już są nieaktualne (miała zapewnić jak nalepsze działanie internetu większości użytkowników).
A łącze już podzieliliśmy "fifty:fifty" - szczegóły techniczne w tym temacie:
http://www.osadanet.pl/forum/viewtopic.php?p=3660#3660
Proszę w nim nie dyskutować.
Natomiast tutaj nadal czekam na dalsze opinie. _________________ BOFH
To nie jest takie proste. Tak się tego nie robi. To nie działa w ten sposób.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
sERo Administrator sieci

|
Wysłany: Pią Sty 27, 2006 19:04 Temat postu: |
|
|
Aha - oczywiście jeśli ktoś uważa, że z powodów stricte formalnych powininem to przywrócić, to proszę bardzo. Chętnie poznam zdanie Zarządu i Głównej Komisji Rewizyjnej. _________________ BOFH
|
Powrót do góry |
|
 |
Dick Zarząd Główny

|
Wysłany: Pią Sty 27, 2006 19:10 Temat postu: |
|
|
ja nie widzę różnicy
(a jeśli nie widać różnicy, to po co przepłacać?)
Waszą (administratorów) rolą jest tak skonfigurować łącza, aby wykorzystać na maxa to, za co płacimy.
A tym bardziej jeśli polepszy to działanie wielu aplikacji. _________________ pozdrawiam
dick
(do usług + 22% VAT)
==============================
Administratorzy to się nie znają.... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mati N. Administrator sieci

|
Wysłany: Pią Sty 27, 2006 21:58 Temat postu: |
|
|
Bjorn napisał: | ja juz protestuje :]
dla mnie jest ważny download , zresztą zostało to przegłosowane swego czasu jak pamiętam byłą znakomita większość by zostawić tak jak było .
skype po co to komu ;] |
e no wee sam nie jestes a pozatym to super programik nic nie placisz a gadasz ile chcesz ale ehh _________________ Pozdrawiam Mati
Piszę poprawnie po polsku. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Brutus Zarząd Główny

|
Wysłany: Sob Sty 28, 2006 0:24 Temat postu: |
|
|
Moje zdanie w powyższym temacie jest znane.
Myślę, żę Bjorn nie po darmo wstawił te uśmieszki - lubi być zadziorny - tak dla zasady.
Teraz jak spojrzeć na MRTG to wykorzystujemy prędkość łacza netii w 75% ale poobserwujmy to jakiś czas. Zwiększenie uploadu to było dobre posunięcie i wcale nie wykluczam poparcia dla jeszcze bardziej "zachwianej" proporcji - czas pokaże.
Nic na siłę. Jednak musimy dążyć do optymalnego wykorzystania MOCY naszego łącza.
Amen |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Bjorn Zaawansowany

|
Wysłany: Nie Sty 29, 2006 13:36 Temat postu: |
|
|
Dobrze , zatem poczekamy jakiś czas , zobaczymy jeżeli na serio nie będzie widać żadnej różnicy , to ja się odczepiam od tematu jednak jak coś będzie szwankować , jestem skory do dyskusji.
Mati ja wiem jak działa skype , jednak wiesz , trzeba działać tak by wilk był syty i owca cała , tak jak pisałem wyżej jak nie zauważymy wielkich rozbieżności w działaniu downloadu oraz innych funkcji to OK.
Pozdrawiam
B. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Nie Sty 29, 2006 21:07 Temat postu: |
|
|
no ale wiesz jak jest - nigdy nikomu nie dogodzisz _________________ Pozdrawiam Mati
Piszę poprawnie po polsku. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Brutus Zarząd Główny

|
Wysłany: Pon Sty 30, 2006 8:53 Temat postu: |
|
|
Ostatnie dni pokazują, że nowy podział łącza powoduje jego duże wykorzystanie.
Cieszę się, żę teraz możemy korzystać z niego w 90%.
Brawo. |
|
Powrót do góry |
|
 |
sERo Administrator sieci

|
Wysłany: Pon Sty 30, 2006 15:50 Temat postu: |
|
|
Jest dokładnie jak pisze Brutus - wystarczy spojrzeć na tygodniowy graf dla łącza Netii. Pardoksalnie, mimo, że zmniejszyliśmy pasmo na download, to ilość faktycznie ściąganych danych wzrosła o kilkadziesiąt procent. Wreszcie przez większość czasu wykorzystujemy pełne 2Mbit/s.
Stąd zadowoleni powinni być wszyscy - zarówno Skype'owcy, jak i gracze i użytkownicy P2P. Wszystkim wzrosły transfery i/lub poprawiło się działanie aplikacji. _________________ BOFH
|
Powrót do góry |
|
 |
piter Aktywny

|
Wysłany: Pon Sty 30, 2006 16:09 Temat postu: |
|
|
Czy to dobrze, że Netia jest kompletnie wykorzystywana przez większość dnia, upload dalej sięga 100% przez większość dnia, zato TP w pewnym stopniu leży odłogiem,up jest prawie nie wykorzystywany. Czy można to jakoś zmienić?? |
|
Powrót do góry |
|
 |
sERo Administrator sieci

|
Wysłany: Pon Sty 30, 2006 16:16 Temat postu: |
|
|
No właśnie nie bardzo. Jedyne sensowne rozwiązanie to porozdzielać poszczególne usługi na poszczególne łącza (jest to stosowane w wielu sieciach), ale o problemach z tym związanych pisałem już wyżej w tym wątku:
http://www.osadanet.pl/forum/viewtopic.php?p=3646#3646 _________________ BOFH
|
Powrót do góry |
|
 |
Brutus Zarząd Główny

|
Wysłany: Wto Sty 31, 2006 9:05 Temat postu: |
|
|
Aloha
Cieszę się że łącze jest teraz w pełni wykorzystane.
Zastanawia mnie jednak, co ci nasi Członkowie robią, żę tak skutecznie wysycają cały upload. Ile by nie dać tyle jest "zjedzone".
Nadal korzytanie z Skype i podobnych VoIp-ów nie jest takie jak być powinno, chociaż trochę lepsze.
Wiem z wypowiedzi Serka,że lepiej było by wydzielić np. usługę VoIP na łącze Tepsy (spore zapasy uploadu) lecz niestety technicznie jest to kłopotliwe.
Zostaje mi chyba zaapelować do notorycznych Osiołkowiczów by zmniejszyli upload w swoich P2P i dali pokorzystać również z uploadu innym użytkownikom np. VoIp-a.
Jak spojrzeć na MRTG to od godz. 0:00 do 8:00 i dłużej upload prawie na 100% - w sumie to noc i ok - ale kurka wodna jak to możliwe?! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Dick Zarząd Główny

|
Wysłany: Wto Sty 31, 2006 13:50 Temat postu: |
|
|
nie da rady
Analogicznie "osiołkowce", "e-mulacze" itp. moga powiedzieć - skończcie tyle gadać na VoIP i dajcie szybciej ściągac... _________________ pozdrawiam
dick
(do usług + 22% VAT)
==============================
Administratorzy to się nie znają.... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|