Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
sERo Administrator sieci

|
Wysłany: Czw Wrz 30, 2004 0:26 Temat postu: Remonty i budowy w Tarnowskich Górach |
|
|
No ostatnio sporo dzieje się w tym temacie.
Co o tym wszystkim sądzicie? _________________ BOFH
To nie jest takie proste. Tak się tego nie robi. To nie działa w ten sposób. 
Ostatnio zmieniony przez sERo dnia Sro Mar 02, 2005 18:37, w całości zmieniany 2 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Bjorn Zaawansowany

|
Wysłany: Czw Wrz 30, 2004 11:37 Temat postu: |
|
|
Słyszałem, że ktoś kupił rynek , jedynym warunkiem jkim otrzymał to wymiana nawierzchni , to wymienia , być może teren obok TAXI na Krakowskiej kupila ta sama osoba
Ja tam słyszałem podkreślam ... |
|
Powrót do góry |
|
 |
anger Zaawansowany

|
Wysłany: Pią Paź 01, 2004 0:04 Temat postu: |
|
|
hmm nie wiem czy kupił ale można to tak nazwać
bo z tą wymianą nawierzchni to jest tak że w zamian dzierżawią za banalne pieniadze cały rynek pod te ogródki piwne
a od pewnego czasu w mieście wśród niektórych ludzi panuje przekonanie że warto tam bywać , pokazywać się itp. wydaje im sie ze to prestiż a dla mnie to zwykłe #@$!@!$@# jest a nie prestiż
zero klimatu
yo |
|
Powrót do góry |
|
 |
anger Zaawansowany

|
Wysłany: Pią Paź 01, 2004 0:11 Temat postu: |
|
|
a co do dawnego placu wolności bo tak on sie chyba nazywał czy nawet nazywa dalej (kiedyś stał tam pomnik bodajże przyjaźni polsko-radzieckiej) to ma to być wizytówka miasta - taki skwerek gdzie bedzie mozna usiąść i kontemplować miała tam byc tez fontanna ale podobno za drogo by wyszło i ma stanąć pomnik jakiegoś założyciela Tarnowskich Gór ( który wg.jednego z tutejszych historyków był homoseksualistą) i trwała nawet przez pewien czas debata na temat tego czy czasem po postawieniu tego pomnika nie byłoby wskazane urządzenie jakiejś imprezy coś na wzór loveparade tyle że dla pedałów lesbijek i innych co wy na to???
yo |
|
Powrót do góry |
|
 |
sERo Administrator sieci

|
Wysłany: Pią Paź 01, 2004 0:30 Temat postu: |
|
|
Z tego co wiem to rynek nie został sprzedany, ale wydzierżawiony na dłuższy okres. Płycie to akurat remont od dawna się należał, a z projektu który zaprezentowano na głównej stronie Urzędu Miasta:
http://www.tarnowskiegory.pl/index.php?lang=pl&menu=1&dzial=25&kat=129&flash=7
wynika, że po remoncie rynek będzie wyglądał znacznie lepiej. Pytanie tylko jak zostanie to wykonane... _________________ BOFH
To nie jest takie proste. Tak się tego nie robi. To nie działa w ten sposób.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jarecki Aktywny

|
Wysłany: Pią Paź 01, 2004 17:47 Temat postu: |
|
|
Z tymi remontami to jest tak: wszystkie miasta prognozują budżet na cały rok i w nim też przewidują tzw. rezerwę budżetową. Po wakacjach okazuje się, że rezerwa jest nie ruszona więc trzeba ją na coś przeznaczyć. Stąd te remonty właśnie w tym czasie (chodzi mi o porę roku).
Oczywiście remont rynku i placu na początku ul. Krakowskiej był przewidziany już dawniej. Fajnie, że nasze miasto będzie wyglądało przez to lepiej, ładniej. A jak wydzierżawili to komuś to dobrze, przynajmniej będzie o niego dbał. |
|
Powrót do góry |
|
 |
woj Bywalec

|
Wysłany: Sob Paź 02, 2004 0:07 Temat postu: |
|
|
ekstra
remont, remont, a dróg dla rowerów brak..........  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Dick Zarząd Główny

|
Wysłany: Sob Paź 09, 2004 13:11 Temat postu: RONDO :) |
|
|
rondo na skrzyżowaniu ul. Bytomskiej i Legionów juz jest otwarte )
Tablice informnacyjne o objeździe jeszcze nie pościągane, a po rondzie juz można kółka robić (sam przejechałem 3 razy dookoła) _________________ pozdrawiam
dick
(do usług + 22% VAT)
==============================
Administratorzy to się nie znają.... |
|
Powrót do góry |
|
 |
sERo Administrator sieci

|
Wysłany: Sob Paź 09, 2004 15:23 Temat postu: |
|
|
To kiedy zdjęcia?! Qrka chciałbym to zobaczyć . _________________ BOFH
|
Powrót do góry |
|
 |
woj Bywalec

|
Wysłany: Nie Paź 10, 2004 12:59 Temat postu: |
|
|
Nowe rondo jest supereczek. Jechałem autkiem i rowerkiem.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jarecki Aktywny

|
Wysłany: Wto Paź 19, 2004 19:55 Temat postu: |
|
|
Najważniejsze, że zaraz za rondem (nowym) w stronę naszego osiedla po prawej stronie pojawiła się duuuuuuuuuuuża tablica OSADA JANA. To mnie rajcuje  |
|
Powrót do góry |
|
 |
tomek Bywalec

|
Wysłany: Czw Paź 21, 2004 0:35 Temat postu: |
|
|
Czytam sobie i czytam, wiec musze zabrac glos w dyskusji - jako autor koncepcji przebudowy Rynku i od roku równiez urzednik samorzadowy w naszym UM. Rynek, jesli wszystko sie powiedzie, bedzie wygladac niezle. Jest to kompromis pomiedzy kosztami, marzeniami i twarda rzeczwistoscia + funkcja placu publicznego i miejsca zgromadzen. Bylo kilka zalozen do projektu, ja poczynilem i zaproponowalem dalsze, no i projekt sie urodzil. Teraz jest realizowany przez firme, ktora wygrala przetarg i zaplaci za wiekszosc kosztow inwestycji, majac w zamian gwarancje 10-letniej dzierzawy plyty Rynku na kawiarenki letnie. I teraz: kawiarenki byly na Rynku, sa i beda. W tym wypadku jest to constans i utyskiwanie nie ma sensu. Dobrze, ze plyta dostala sie akurat w dzierzawe sprawowana przez ludzi o duzym poziomie rozsadku, organizacji i inteligencji. U mnie w pokoju w UM jest segregator z tematem "Rynek" grubosci 8 cm i jest wypelniony po brzegi - wiec jest to juz temat rzeka i nie jestem w stanie w krotkim poscie wszystkiego wyjasnic. Gdyby byly pytania - odpowiem.
PS. Z pewnym wyprzedzeniem mam rozeznanie co do prawie wszystkich remontów w miescie - gdyby to kogos interesowalo. Sprawa aktualna to remont wiaduktu Obwodnica/kolejka waskotorowa (za Pinami), cieplociag przez cale Stare Miasto na Osade Jana i wielki remont sieci energetycznej na Powstancow.
Tomek - architekt & urzednik[/code] |
|
Powrót do góry |
|
 |
sERo Administrator sieci

|
Wysłany: Czw Paź 21, 2004 14:25 Temat postu: |
|
|
Tomku - wreszcie!
Jeśli chodzi o remont naszego rynku to mam dobre porównanie - w Krakowie również trwa zakrojona na szeroką skalę przebudowa Rynku Głównego. Miasto przecież i starsze, i posiadające nieporównanie więcej środków na renowację zabytków, a jednak oba projekty przebudowy są do siebie koncepcyjnie zbliżone. Przynajmniej dla takiego laika jak ja. Ciekaw jestem czy się na czymś wzorowaliście (wspólne żródło?), czy też są to współczesne trendy w architekturze.
Projekty oczywiście świetne. Jak tu się nie cieszyć, że oba miasta z którymi jestem związany pięknieją w oczach? W Tarnowskich Górach troszkę brakować mi będzie tej niesamowitej rozety wokół krakowskiego "Adasia", ale może kiedyś i na to znajdą się środki? No wiem, wiem - czepiam się.
Jeszcze jedno - wizualizacja projektu z nocnym oświetleniem robi wrażenie, ale ciekaw jestem jak będzie to wyglądać w praktyce. Przecież remont juz trwa, jesteście na miejscu, mógłby się ktoś skoczyć i porobić zdjęcia. Mój znajomy prowadzi wykopaliska na rynku w Krakowie. Może uda mi się załatwić "wejściówkę" i się zrewanżować.
Dla ciekawych linki:
1. Remont w Krakowie: Projekt, Historia, Zdjęcia
2. Tarnowskie Góry: Zdjęcia i projekt _________________ BOFH
|
Powrót do góry |
|
 |
Dick Zarząd Główny

|
Wysłany: Czw Lut 17, 2005 9:05 Temat postu: Krakowska |
|
|
Widzieliście w Gwarku propozycje przerobienia ul. Krakowskiej na deptak wg projektu naszego kolegi Tomka?
Jak Wam sie podoba?
moje uwagi:
- jak pożenić ze sobą wyłączenie ulicy z ruchu kołowego z dostawą towarów do sklepów przy Krakowskiej?
- przejście deptakiem wzdłóż Krakowskiej przez kobietę na wysokich obcasach będzie nielada wyczynem. Kostka wzorowana na stary bruk jest nierówna i wykrzywia zaopcasowane stopy. Juz po rynku chodzą jak po rozżarzonych węglach  _________________ pozdrawiam
dick
(do usług + 22% VAT)
==============================
Administratorzy to się nie znają.... |
|
Powrót do góry |
|
 |
sERo Administrator sieci

|
Wysłany: Czw Lut 17, 2005 15:31 Temat postu: |
|
|
A można prosić o więcej szczegółów, bo znalazłem tylko ten opis:
http://www.gwarek.com.pl/zasoby/region_cd9.html
Mi ogólnie pomysł zamienienia Krakowskiej w deptak bardzo się podoba - w końcu to główna ulica starówki, poniekąd wyznaczająca oś naszego miasta. Tam od dawna nie powinno być ruchu samochodów (ewentualnie wyłącznie dostawczych i to w wyznaczonych godzinach).
Z drugiej strony boje się "owej kostki" i jakości jej wykonania. No i nie wiem jak to ma w końcu wyglądać (chociaż jedna wizualizacja?).
Mam też pytanie zasadnicze - czy to ma być tylko wymiana nawierzchni i zamiana lamp, czy projekt przewiduje też podejście całościowe - wymianę małej architektury, założenia koncepcyjne dla remontów kamienic itd. ?
Niedawno byłem w Cieszynie i wręcz nie mogłem nacieszyć oczu zmianami na ul. Głębokiej. Nawet taki laik jak ja mógł zauważyć, że miasto ma konkretny pomysł na zagospodarowanie tej części starówki - wracają wystawy sklepowe w stylu retro (drewno, zdobienia, przepych), znikają krzykliwe kolorowe reklamy, remonty kamienic, też przeprowadza się tak, by przywrócić jak najwięcej z ich dawnego blasku. A już takie coś jak drewniany szyld sklepu "Żabka" zwisający na łańcuchach po prostu robi gigantyczne wrażenie. _________________ BOFH
|
Powrót do góry |
|
 |
|