|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
piter Aktywny
|
Wysłany: Wto Gru 12, 2006 23:43 Temat postu: Ustawienie sieci lokalnej pod Ubuntu |
|
|
Chce spróbować jak działa Linux i mam w związku z tym pytanie. Jak mam skonfigurować sambe bym miał dostęp z Linuxa do serwera z sieci, czy wystarczy że postąpie zgodnie z
Cytat: | 1. zainstaluj:
Kod:
sudo apt-get install samba samba-common smbfs smbclient libsmbclient libgnomevfs2-extra
2. wejdź w
K > ustawienia systemowe > udostępnianie
w zakladce ustaw 'zaawansowane udostępnianie'
poniżej wybierz "używaj samby micro$oft winblows"
poniżej kliknij:
poniżej kliknij "uprawnieni użytkownicy"
wybierz "pozwól wszystkim ..."
(powyższa instrukcja jest dla kde oczywiście)
3.
edytuj plik konfiguracyjny poleceniem:
Kod:
sudo nano /etc/samba/smb.conf
znajdź w nim [global]
i pod tym dodaj:
Kod:
workgroup = NAZWA_GRUPY_ROBOCZEJ # sam wiesz jaka jest w twojej sieci
server string = OPIS_KOMPUTERA # możesz zostawić puste
security = share
browseable = yes
(jeśli już tam jest ustawione security oraz browseable to zmien na takie, jak podałem)
zapisz plik i zrestartuj sambę poleceniem:
Kod:
sudo /etc/init.d/samba restart
teraz już powinieneś mieć możliwość udostępniania folderów za pomocą prawokliku i wybrania opcji "udostępnij" oraz przeglądania zasobów sieci lokalnej (zdalne miejsca > zasoby samby)
co do drukarki, to myślę, że powinno być ok. jednak nie korzystam z połączenia linuks -> windows, więc nie wiem na pewno. |
Czy też może trzeba wprowadzić jakieś zmiany?? _________________ Łódka płynie, Księżyc świeci, Trójgraniasty Groszek leci. Na Trapezie, Trapeziku, wisi Główka na Haczyku. |
|
Powrót do góry |
|
|
sERo Administrator sieci
|
Wysłany: Sro Gru 13, 2006 16:43 Temat postu: |
|
|
Mamy skonfigurowaną domenę NT, więc prawdopodobnie samo ustawienie grupy roboczej nie pozwoli Ci wejść na serwer. Niestety od paru lat nie konfigurowałem linuksa jako klienta samby i tak od ręki Ci nie pomogę. Seba ma linuksa na swoim komputerze, wiec może on to ma zrobione na bieżąco? W razie czego możemy przysiąść w jakiś wolny weekend (święta?) i razem się tym pobawić.
Z drugiej strony - nasz serwer też stoi na linuksie, więc nie ma potrzeby używać protokołów Microsoftu. Można by próbować połączyć się przez ssh/sftp/scp, tylko musiałbym otworzyć dostęp do shella dla Twojego użytkownika. Jeśli wiesz o czym piszę to daj znać na maila. _________________ BOFH
To nie jest takie proste. Tak się tego nie robi. To nie działa w ten sposób. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|