Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Bjorn Zaawansowany

|
Wysłany: Pon Mar 14, 2011 21:51 Temat postu: Osadanet przez wifi |
|
|
Nie wiem czy już nie istnieje taka możliwość, jednakże jeżeli jeszcze jej nie ma to pragnę spytać czy jest jakaś szansa by móc się łączyć z internetem przez WIFI ? Nie mam na myśli urządzeń domowych umożliwiających takie połączenie, ale tak jak to bywa za granicą czy w większych miastach gdzie można łączyć się z bezpłatnym internetem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Dick Zarząd Główny

|
Wysłany: Wto Mar 15, 2011 8:29 Temat postu: |
|
|
Bjorn - pytasz pewnie o tzw. Hotspot (ang. hot spot – "gorący punkt") – otwarty i dostępny publicznie punkt dostępu umożliwiający dostęp do Internetu najczęściej za pomocą sieci bezprzewodowej opartej na standardzie WiFi.
W sieci Osadanet nie ma czegoś takiego, choć były już luźne rozmowy na ten temat. Na każdego plusa takiego rozwiązania, znajdziesz jakiegoś minusa. Nie twierdzę, że nie da się wdrożyć rozwiązania, w którym byłby wilk syty i owca cała, ale to temat na dłuższą rozmowę, którą może właśnie zapoczątkowałeś... _________________ pozdrawiam
dick
(do usług + 22% VAT)
==============================
Administratorzy to się nie znają.... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Bjorn Zaawansowany

|
Wysłany: Wto Mar 15, 2011 13:30 Temat postu: |
|
|
właśnie, Hot Spot, tego wyrazu wczoraj szukałem, ale nie znalazłem
Jednakże o to właśnie chodzi, uważam, że było by to na pewno pewnym ułatwieniem w dostępie do internetu, w szczególności dla użytkowników komputerów przenośnych, no fajnie zatem co mogli by na ten temat powiedzieć administratorzy ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Don Diego Zaawansowany

|
Wysłany: Czw Mar 17, 2011 9:30 Temat postu: |
|
|
Hot Spoty, o których do tej pory słyszałem miały na celu udostępnienie internetu ZA DARMO. Mam nadzieję, że nie to proponujesz, no chyba, że masz zamiar bawić się w instytucję charytatywną  _________________ Pozdrawaiam
Don Diego de la Vega |
|
Powrót do góry |
|
 |
Bjorn Zaawansowany

|
Wysłany: Czw Mar 17, 2011 13:08 Temat postu: |
|
|
Don Diego, no pewnie że nie za darmo. hot spot działałby w obrębie naszej sieci i jej użytkowników , a każdy mógłby mieć indywidualne hasło. Z resztą jest tyle innowacyjnych rozwiązań, o których po prostu nie wiem, być może Ty również. Fajnie gdyby ktoś kto się zna, napisał kilka zdań na ten temat.
Pozdros |
|
Powrót do góry |
|
 |
sERo Administrator sieci

|
Wysłany: Czw Mar 17, 2011 15:51 Temat postu: |
|
|
Przepraszam, ale mam takie urwanie głowy ze sprawami Stowarzyszenia, że nie wyrabiam. Trwa naprawdę duża przebudowa sieci i po jej zakończeniu pojawi się sporo nowych możliwości. Jednym z elementów nad którymi pracujemy jest kwestią kompleksowego zabezpieczenia łączy radiowych wewnątrz mieszkań. Od strony technicznej to powinno umożliwić również stworzenie takich zamkniętych HotSpotów poza budynkami. Niestety, wątpię czy już teraz starczy nam środków na odpowiednie urządzenia - trzeba by kupić kilka dobrych accesspointów i anten. Trudno powiedzieć. Na razie nie mam do tego głowy. Skończymy najpilniejsze tematy, to się zobaczy .
ps. Pomysł z hot spotami dla użytkowników też mi chodzi po głowie od pewnego czasu i biorę to pod uwagę przy projekcie. _________________ BOFH
To nie jest takie proste. Tak się tego nie robi. To nie działa w ten sposób.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Bjorn Zaawansowany

|
Wysłany: Pon Kwi 25, 2011 21:02 Temat postu: |
|
|
i jak tam prace wyglądają ? posuwają się do przodu ?
pzdr. |
|
Powrót do góry |
|
 |
sERo Administrator sieci

|
Wysłany: Pon Kwi 25, 2011 23:35 Temat postu: |
|
|
Cały czas konfiguruję nowe zabawki .
Powinny być gotowe do końca tygodnia, ale uruchomimy je dopiero po długim weekendzie. Będzie stosowne info z wyprzedzeniem, bo będzie trzeba wyłączyć sieć na jakiś czas.
Przepraszam za brak informacji, ale wole pracować niż pisać. Cierpliwości... _________________ BOFH
|
Powrót do góry |
|
 |
sERo Administrator sieci

|
Wysłany: Pią Maj 13, 2011 12:40 Temat postu: |
|
|
Jeszcze trochę cierpliwości.
Chcemy też zmienić sposób adresacji IP u naszego operatora i musimy to dograć. _________________ BOFH
|
Powrót do góry |
|
 |
Bjorn Zaawansowany

|
Wysłany: Pią Maj 13, 2011 13:08 Temat postu: |
|
|
cześć
a pewne jest czy będzie można łączyć się z internetem bez przewodowo ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
sERo Administrator sieci

|
Wysłany: Pią Maj 13, 2011 20:40 Temat postu: |
|
|
Cytat: | Od strony technicznej to powinno umożliwić również stworzenie takich zamkniętych HotSpotów poza budynkami. Niestety, wątpię czy już teraz starczy nam środków na odpowiednie urządzenia - trzeba by kupić kilka dobrych accesspointów i anten. |
_________________ BOFH
|
Powrót do góry |
|
 |
sERo Administrator sieci

|
|
Powrót do góry |
|
 |