Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
moonwalker Początkujący

|
Wysłany: Czw Lut 28, 2008 10:13 Temat postu: Problem ze startem peceta |
|
|
Witam.
Mam problem z moją maszyną. Gdy próbuję ją właczyć, komputer sprawdza CD-ROMy jak powinien, ale zamiast przejść do ekranu wstępnego i ładowania systemu, lampki CD-ROMow i twardego dysku świecą się jak choinki i zamiast warkotu dysku twardego daje się usłyszeć jakieś wolne stukanie.
Proszę doradźcie w czym może tkwić problem i jak można się do niego zabrać. Zaznaczam, że nie miałem jeszcze czasu przyjrzeć się maszynie dokładniej, więc nie odrzucam żadnych opcji.
Z góry dziękuję.
PS Maszyna jest podpięta do naszej sieci, choć mój login nie jest 'oficjalny'  |
|
Powrót do góry |
|
 |
sERo Administrator sieci

|
Wysłany: Czw Lut 28, 2008 13:32 Temat postu: |
|
|
Złe wiadomości.
Przyczyną stukania będzie cofająca się w przód i w tył głowica twardego dysku lub sanki z głowicą cd-romu. Musisz otworzyć komputer i sprawdzić skąd ten odgłos dobiega. Można to też po rodzaju odgłosu rozpoznać: jeśli to twardy dysk, to będzie to takie "pyk, pyk" mniej więcej co sekundę, a jeśli to cd-rom to co sekundę głośny warkot.
Uszkodzonego mechanicznie twardego dysku nie da się już niestety naprawić . Cd-rom można spróbować przeczyścić.
Możesz jeszcze spróbować docisnąć kabelki sterujące / zasilające i sprawdzić zasilacz, ale to bardziej dla świętego pokoju, bo szanse, że z tego powodu głowica nie jest w stanie się przesunąć są minimalne. _________________ BOFH
To nie jest takie proste. Tak się tego nie robi. To nie działa w ten sposób.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
moonwalker Początkujący

|
Wysłany: Nie Mar 02, 2008 23:18 Temat postu: |
|
|
Dziękuję za szybką i rzeczową odpowiedź.
Wygląda na to, że jednak mam szczęście. Powodem był obluzowany kabel do stacji FDD, choć przy okazji dla pewności odpiąłem też nie do końca sprawny CD-ROM.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|