Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
sERo Administrator sieci

|
Wysłany: Wto Mar 21, 2006 14:26 Temat postu: Systemy operacyjne 3D! |
|
|
Rany nie myslałem, że prace nad tym trójwymiarowymi interfejsami użytkownika są już tak zaawansowane. Panie i panowie nadchodzi rewolucja.
Projekt Avalon - Windows:
http://channel9.msdn.com/Showpost.aspx?postid=170670
Prejekt Croquet - Linux / Unix:
http://opencroquet.org/About_Croquet/screenshots.html
Naprawdę warto obejrzeć, nawet jeśli niewiele zrozumiecie. _________________ BOFH
To nie jest takie proste. Tak się tego nie robi. To nie działa w ten sposób.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
sERo Administrator sieci

|
Wysłany: Wto Mar 21, 2006 14:28 Temat postu: |
|
|
To będzie kolejny krok milowy w rozwoju komputerów. Otóż zamiast trzymać dokumenty, czy okna z aplikacjami na płaskim pulpicie będziemy je rozstawiać w wirtualnej trójwymiarowej przestrzeni wyświetlanej przez komputer. Mówi się nawet o wirtualnych światach, czy pomieszczeniach. W takim wirtualnym pokoju moglibyśmy okna z przeglądarką internetową powiesić na lewej ścianie, a dokumenty worda trzymać na podłodze. Analogicznie jak możemy obecnie rozmieszczać je na pulpicie Windows czy KDE / Gnome. Tyle, że w przestrzeni trójwymiarowej moglibyśmy je poukładać na stosie, czy wirtualnym regale.
Wewnątrz intefejsu 3D będziemy poruszać się tak jak w grach FPP (Quake). Elementy systemu operacyjnego: aplikacje, dokumenty, aplety będziemy widzieli jako obiekty w przestrzeni trójwymiarowej. Chcąc pracować w Wordzie trzeba będzie podejść do odpowiedniego okna do niego wejść lub je zaznaczyć. Obrabiając dane finansowe w Excellu będzie można nakazać wyświetlić półprzezroczysty trójwymiarowy wykres danych "przed dokumentem" i patrzeć na całość lekko z boku. Podobnie tworząc samochód w programie CADowskim będzie można jego model 3D postawić obok okna z obliczeniami i w czasie pracy dowolnie mu się przyglądać. Wybierając kurtkę w sklepie internetowym będzie można ją pooglądać ze wszystkich stron, otworzyć, zobaczyć co w środku.
W systemach wieloużytkownikowych użytkownicy również będą widoczni jako trójwymiarowe postacie (avatary). Będzie można pójść za kimś i zobaczyć nad czym pracuje, przekazywać sobie pliki, czy nawet edytować w kilka osób jeden dokument. _________________ BOFH
|
Powrót do góry |
|
 |
AnimaVitis Administrator sieci

|
|
Powrót do góry |
|
 |
sERo Administrator sieci

|
Wysłany: Sro Mar 22, 2006 15:50 Temat postu: |
|
|
No ładne . Do linuksa też już od dawna istnieją podobne nakładki.
Tyle, że te powyższe projekty to kompletne systemy.
Microsoftowy Avalon to nawet nie tyle interfejs użytkownika, co nowy język opisu treści, w tym opisu obiektów wektorowych. Taki rozbudowany do trzech wymiarów konkurent Macromedia Flash. I tak jak Flash Avalon zasadniczo ma służyć do tworzenia stron internetowych i prezentacji, tyle, że tym razem w przestrzeni 3D. Pod koniec filmu widać gotową trójwymiarową prezentację kurtek North Face'a.
Tyle, że Microsoft szybko zauważył, że Avalona będzie można użyć również jako języka opisującego interfejs użytkownika. Po prostu cały wygląd Windows będzie trójwymiarową prezentacją (stroną internetową) opisaną Avalonem. Trzeba przyznać, że przynajmniej na załączonym filmie wygląda to i działa bardzo dobrze. _________________ BOFH
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pią Kwi 07, 2006 22:46 Temat postu: |
|
|
A co powiesz o XGLu?? Ja wlasnie testuje KORARAA i jestem pod wielkim wrazeniem _________________ pozdrawiam
AnimaVitis |
|
Powrót do góry |
|
 |
sERo Administrator sieci

|
Wysłany: Wto Kwi 11, 2006 11:27 Temat postu: |
|
|
O XGL mało słyszałem (jak dobrze pamiętam to ma być alternatywny serwer dla XFree). Sprawdzę to jeszcze, ale jego możliwości również wyglądają bardzo ciekawie. Dla ciekawskich filmik:
http://video.google.com/videoplay?docid=-7587965514994593432
Natomiast czy ja dobrze zrozumiałem, że bawisz się dystrubucją KORARAA opartą na Gentoo? Bo wiesz, planujemy migrację naszego serwera ze Slackware właśnie na Gentoo.  _________________ BOFH
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Wto Kwi 11, 2006 15:07 Temat postu: |
|
|
Troche czasu spedzilem przy kororaa, a gentoo swojego czasu tez sprawdzalem - niestety musialem przerwac zabawe przy stage 2 intalacj.
W najblizszych dniach mam zamiar testowac oparta na Debianie Ubuntu. _________________ pozdrawiam
AnimaVitis |
|
Powrót do góry |
|
 |
sERo Administrator sieci

|
Wysłany: Pią Gru 29, 2006 16:39 Temat postu: |
|
|
No i jest pierwszy poważny system. Sun właśnie wypuścił wersję 1.0 aplikacji "Looking glass". Na dole poniższego linku są gotowe binarki dla Linuksa, XP i Solarisa. Jeszcze nie testowałem .
http://www.infojama.pl/3578,aktualnosc.aspx _________________ BOFH
|
Powrót do góry |
|
 |
seba Administrator sieci

|
Wysłany: Czw Lip 12, 2007 11:43 Temat postu: |
|
|
Ostatnio w zwiazku ze wzrostem popularnosci kompozytowych menadzerow okien pojawiaja sie coraz bardziej zaawansowane projekty.
Tutaj mamy wglad w linuksowy compiz-fusion:
http://www.youtube.com/watch?v=bYsxaMyFV2Y
Na linuksie wiele pulpitow to podstawa, teraz jest dodatkowo mozliwosc lepszego zarzadzanai oknami w srodowisku 3D.
Nie jest to moze tak rozbudowane, jednak strasznie wygodne i procko/grafiko - zerne  _________________ Wszystko jest trudne dopóki nie znajdziesz właściwej książki  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|